Stosowanie wody jonizowanej w leczeniu kwasicy
Prof. Hatori Tasutaroo, Dyrektor Centrum Krwiodawstwa Akajiuiji, Szpital Jokohama, okręg Faitama.
„Dzięki wyższemu standardowi życia nasze nawyki żywieniowe zmieniły się. Spożywamy zbyt dużo białek, tłuszczów i cukru. Nadmiar tłuszczów i węglowodanów znajduje się w organizmie jako tłuszcze. W obecnym stylu życia Amerykanie są bardziej ekstrawaganccy pod względem żywności niż Japończycy. Z tego powodu otyłość jest poważnym problemem. Zwykle co piąty mężczyzna i co czwarta kobieta są otyłe.
Stopień „wypalenia” w spożyciu żywności zależy w dużej mierze od ilości spożywanych witamin i minerałów. W przypadku nadmiernego spożycia białek, węglowodanów i tłuszczów zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Nie przeprowadzono jednak zbyt wielu badań dotyczących znaczenia witamin i składników mineralnych.
Obecnie wiele osób cierpi na zakwaszenie, które prowadzi do cukrzycy, chorób serca, nowotworów, chorób żyjących i nerek. Jeśli nasze spożycie żywności może być całkowicie spalone, to nie ma osadzania się tłuszczów. Oczywiście nie będzie problemu z zakwaszeniem, a zatem nie powinno być oznak otyłości.
Przeciwutleniająca woda zawiera dużą ilość wapnia jonowego. Ten jonowy wapń pomaga w procesie „wypalania”. Pijąc przeciwutleniającą wodę, dostarcza organizmowi wystarczającą ilość minerałów. W związku z tym nie musimy patrzeć na naszą dietę, aby zachować szczupłą sylwetkę.
Przeciwutleniająca woda jest więc zbawieniem dla tych, którzy cierpią na otyłość i wiele chorób dorosłych, zapewniając dobrą pomoc w poprawie zdrowia”.
„ZMNIEJSZONA ILOŚĆ WODY W CELU ZAPOBIEGANIA CHOROBOM”.
Dr Sanetaka Shirahata Absolwent Wydziału Technologii Zasobów Genetycznych, Uniwersytet Kyushu, 6-10-1 Hakozaki, Higashi-ku, Fukuoka 812-8581, Japonia.
Od dawna wiadomo, że reaktywne formy tlenu (reaktywne formy tlenu – ROS) są przyczyną wielu rodzajów tlenu
uszkodzenia biocząsteczek i struktur komórkowych, które z kolei prowadzą do rozwoju różnych stanów patologicznych, takich jak cukrzyca, rak i starzenie się. Woda zredukowana jest definiowana jako woda antyoksydacyjna, powstająca w wyniku redukcji wody. Wykazano, że elektrylizowana woda o obniżonej zawartości wodoru (ERW) jest wodą bogatą w wodór i może usuwać ROS in vitro (Shirahata i in., 1997). Redukcja protonu w wodzie do aktywnego wodoru (wodoru atomowego, rodnika wodorowego), który może wypłukać ROS, jest bardzo łatwo spowodowana słabym prądem w porównaniu z utlenianiem jonu hydroksylowego do cząsteczki tlenu. Uaktywnienie wody polem magnetycznym, zderzeniami, minerałami itp. spowoduje również zmniejszenie ilości wody zawierającej aktywny wodór i/lub cząsteczkę wodoru. Kilka naturalnych wód, takich jak woda Hita Tenryosui pobierana z głębokiego podziemia w mieście Hita w Japonii, wody Nordenau w Niemczech i wody Tlacote w Meksyku są znane z łagodzenia różnych chorób. Opracowaliśmy czułą metodę wykrywania aktywnego wodoru występującego w zredukowanej wodzie i udowodniliśmy, że nie tylko ERW, ale również naturalnie zredukowana woda opisana powyżej zawiera aktywny wodór i ROS w hodowanych komórkach. Wiadomo, że ROS powoduje zmniejszenie absorpcji glukozy poprzez zahamowanie szlaku insulinowego w hodowanych komórkach. Zmniejszone stężenie ROS w wodzie dożylnej i pobudzony pobór glukozy w obecności lub nieobecności insuliny zarówno w komórkach mięśni szkieletowych szczura L6, jak i w adipocytach myszy 3T3/L1. To insulinopodobne działanie zredukowanej wody zostało zahamowane przez robotyninę, która jest swoistym inhibitorem kinazy PI-3, kluczowej cząsteczki w szlakach sygnałowych insuliny. Zmniejszona odporność komórek insuliny na działanie wody na cukrzycę oraz zwiększona tolerancja cukrzycy typu 2 na cukrzycę u myszy modelowych, sugerując, że zmniejszona ilość wody może poprawić insulinoindependent diabetes mellitus. Komórki nowotworowe są na ogół narażone na stres oksydacyjny. Zmniejszona ilość wody powoduje upośledzenie fenotypów nowotworowych ludzkich komórek nowotworowych, takie jak zmniejszone tempo wzrostu, zmiany morfologiczne, zmniejszona zdolność tworzenia kolonii w miękkim agarze, zależne od liczby pasażów skrócenie telomerów, zmniejszone zdolności wiązania białek wiążących telomery oraz stłumiona przerzuty. Zmniejszona ilość wody hamowała wzrost komórek nowotworowych przeszczepianych do myszy, wykazując ich działanie przeciwnowotworowe in vivo. Zredukowana woda będzie miała zastosowanie nie tylko w medycynie, ale również w przemyśle spożywczym, rolnictwie i przemyśle wytwórczym.
Shirahata, S. et al: Elektrolitycznie zredukowana ilość wody pochłania aktywne gatunki tlenu i chroni DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Biochem. Biofizy. Rezolucja nr 234, 269174, 1997.
Neutralizacja toksyn
Prof. Kuwata Keijiroo, Doktor Medycyny
„Moim zdaniem, cudem przeciwutleniającej wody jest zdolność do neutralizowania toksyn, ale to nie jest lekarstwo. Różnica polega na tym, że medycyna może być stosowana tylko w pojedynczych przypadkach, podczas gdy woda przeciwutleniająca może być spożywana ogólnie, a jej siła neutralizująca jest czymś bardzo nieoczekiwanym. Krótko mówiąc, pozwolę sobie przedstawić państwu przypadek choroby serca i sposób jej wyleczenia.
Pacjentka była 35-letnim mężczyzną cierpiącym na choroby serca naczyniowego. Przez 5 lat jego choroba pogarszała się. Był w Szpitalu Rządowym w Setagay na leczenie.
W ciągu tych 5 lat przebywał w szpitalu i wychodził z niego 5-6 razy. Po przejściu zaawansowanych badań technicznych, takich jak angiogram, wstrzyknął VINYL przez żyłę do serca. Doradzał i zabiegał u wielu dobrych lekarzy, gdzie później przeszedł poważną operację chirurgiczną. Po wypisaniu się ze szpitala rzucił pracę na rekonwalescencję. Jednak za każdym razem, gdy choroba ta powracała, atak wydawał się być jeszcze poważniejszy.
W zeszłym roku, w sierpniu, jego krewni byli w rozpaczy i spodziewali się, że nie będzie żył o wiele dłużej. Zdarzyło się wówczas, że krewny ofiary natknął się na przeciwutleniacz wody. Jego choroba dobrze zareagowała, a teraz jest na drodze do wyzdrowienia”.
(W Stanach Zjednoczonych choroby układu krążenia są przyczyną ponad połowy z około 2 milionów zgonów rocznie……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Szacuje się, że optymalne uzdatnianie wody pitnej może obniżyć ten wskaźnik śmiertelności z powodu chorób układu krążenia aż o 15% w Stanach Zjednoczonych): Raport Komitetu ds. Bezpiecznej Wody Pitnej Narodowej Akademii Nauk z 1977 r.